ELIS PLUS Novinky
Kompletná elektroinštalácia, inteligentná domácnosť, smart house, smart home, moderné kúrenie, technologické riešenia, stavebná firma, hotelové systémy a enviro

Úspora energie pomocou SMART HOUSE by ELIS plus

Väčšina našich zákazníkov si chce popri zjednodušení ovládania domu, ušetriť náklady na prevádzku domu. Ovládanie kúrenia sa v novom dome berie skôr ako samozrejmosť. K šetreniu nákladov na bývanie nepatrí len kúrenie, ale správanie sa domu celkovo.

V tomto blogu sa dozviete ako systém nastaviť tak aby bol Váš dom, byt ekonomicky efektívny.

Začnem tým najčastejším spôsobom ako znížiť náklady na bývanie a to samotným kúrením.

Pod pojmom inteligentné kúrenie si väčšina ľudí predstavuje termostat, termostatickú hlavicu a podobne. Sú to zariadenia, ktoré sa dajú ovládať pomocou telefónu a to presnejšie vypnúť a zapnúť kúrenie, prípadne zvýšiť alebo znížiť teplotu. Toto nie je to najinteligentnejšie vykurovanie, ale je to už o niečo lepšie ako bežné ručné ovládanie kúrenia pomocou hlavice.

Inteligentné kúrenie od SMART HOUSE by ELIS plus je však omnoho viac inteligentnejšie, jednoduchšie a úspornejšie.

Inteligentné a zónové vykurovanie prináša omnoho väčšiu a efektívnejšiu kontrolu. Takýto typ kúrenia umožňuje nastaviť rozdielnu teplotu v rôznych miestnostiach v ten istý čas. V každej miestnosti je nastavená teplota podľa jej využitia v daný čas. Nedochádza tak k energetickým stratám a zbytočným kúrením v miestnosti, ktorá sa nevyužíva.

Takéto vykurovanie vieme nastaviť podľa Vášho harmonogramu. Napríklad keď ste v práci a deti sú v škole, nie je potrebné kúriť celý deň, aby ste po práci prišli do teplého priestoru. Systém kúrenia nastavíme tak, aby počas doby keď ste v práci bola nastavená nižšia teplota, pár hodín pred tým ako sa dostavíte domov začne systém kúriť a vy tak prídete do vyhriateho priestoru bez toho aby ste „vyhadzovali peniaze von oknom“ . Systém vie kedy má začať kúriť tak, aby v požadovanom čase bola miestnosť vyhriata.

Odborníci odporúčajú optimálne nastavenie teploty v jednotlivých miestnostiach :

  • Kuchyňa 18 až 20 °C
  • Spálňa 17 až 20 °C
  • Obývacia a detská izba 20 až 22 °C
  • Kúpeľňa 22 až 24 °C

Len znížením teploty o 1 °C ušetrí 6 až 8 % nákladov. V noci a pokiaľ nie ste doma odporúčame znížiť teplotu o 3 až 4 °C. Systém LOXONE to dokáže zmeniť za vás len zmenou režimu.

Navyše LOXONE systém vie rozoznať pomocou okenných senzorov či máte otvorené okno a v tom prípade vypne kúrenie aby ste „nevyhadzovali peniaze von oknom“.

Ďalšou možnosťou ako znížiť náklady je ovládanie vonkajších žalúzií, roliet, markíz. Takéto ovládanie dokáže omnoho viac ako len chrániť Váš dom pred slnkom. Systém dokáže fungovať automaticky a dokáže sa prispôsobiť vonkajším, poveternostným podmienkam. Žalúzie dokážeme podľa Vášho časového harmonogramu nastaviť tak, že hneď ako vstanete sa sami vysunú a pustia do miestnosti teplo zo slnka. Toto vieme nastaviť aj na náš inteligentný budík , ktorý v momente ako začne zvoniť urobí túto funkciu za vás. Dostanete tak krásne zobudenie so slnkom. Pomocou meteo stanice vie systém automaticky natáčať žalúzie tak, aby púšťali čo najviac tepla podľa polohy slnka. Samozrejmosťou je aj automatické zatvorenie podľa slnka alebo pomocou mobilu, tabletu, tlačidla „štandard“ .

Žalúzie dokážu šetriť energie aj v zime, kde okrem púšťania tepla zo slnka dokážu držať chlad a zimu ďalej od domu.

Senzor prítomnosti sám o sebe len registruje pohyb v miestnosti, zapína a vypína osvetlenie, kúrenie a bezpečnostný režim. Využiť systém sa dá napríklad aj v kancelári, kde  keď senzor nezachytí pohyb určitú dobu vypne alebo stlmí kúrenie. Vypnúť môže aj svetlo, ktoré ste pri odchode zabudli vypnúť. Systém vie vypnúť všetky multimédia, ako TV, rádio, hudba.

Obľúbená funkcia posledný v dome. Túto funkciu využívajú mnohé kancelárie, administratívne budovy. Určená je ale prioritne pre rodinné domy a byty. Jednoduchým dvojklikom alebo trojklikom dokáže vypnúť všetko čo len do systému zapojíme. Nemusíte sa ale báť že Vám to vypne aj chladničku a podobné zariadenia, ktoré musia bežať non-stop. Väčšinou do systému napojíme svetlo, multimédiá ako TV, rádio, hudba. Takto nemusíte svietiť v čase keď ste v práci alebo na dovolenke.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *