ELIS PLUS Novinky
Kompletná elektroinštalácia, inteligentná domácnosť, smart house, smart home, moderné kúrenie, technologické riešenia, stavebná firma, hotelové systémy a enviro

Referencia : Malkia Park : Druhá šanca na život pre divoké zvieratá

Občianske združenie Malkia Park, poskytuje domov mačkovitým šelmám a iným druhom zvierat, ktoré sa z nejasných dôvodov stali nepotrebnými pre pôvodného majiteľa a nebol naďalej schopný sa o nich starať. Tieto zvieratá pochádzajú z cirkusov, od súkromných osôb a zoologických záhrad či zookútikov. Loxone sa v tomto projekte stará o teplotu vo volierach pre zvieratá, osvetlenie, rekuperáciu a mnoho ďalších funkcií, ktoré pomáhajú zlepšiť podmienky týmto exotickým zvieratám.

Čo sa realizovalo?

Pre majiteľov Malkia Parku bolo veľmi dôležité zabezpečiť zachráneným zvieratám kvalitné podmienky na život, preto bolo ich požiadavkou mať flexibilný systém, ktorý dokáže ovládať a automatizovať všetky dôležité funkcie pomocou jediného systému.

V projekte bolo automatizované kúrenie vo voliérach, pretože každé zviera potrebuje svoje ideálne podmienky na život. Ďalej je v parku ovládané osvetlenie v celej ZOO. Vďaka rekuperácii, je zabezpečený pravidelný prísun čistého vzduchu a prirodzená ventilácia so strážením hodnoty CO2. 

Loxone tiež pomáha pravidelne merať a regulovať energie. Akonáhle hodnoty prekročia istú hranicu spotreby elektrickej energie, systém vypne všetko, čo nie je potrebné. Následne tak fungujú životne dôležité zariadenia. Inteligentne riadené je aj zavlažovanie jazierka a tiež verejné osvetlenie v ZOO.

Hlavný rozdiel je, že neriadime priestory len pre ľudí, ale aj pre vzácne zvieratá. Každé zviera má svoje optimálne podmienky, ktoré nastavujeme a udržujeme pomocou Loxone. Navyše je to rozsiahly projekt na veľkom území, kde riadime viacero budov a prevádzok. Park sa neustále rozrastá a my musíme byť pripravení na ďalšie rozširovanie systému. Toto nám Loxone svojou modulárnosťou perfektne umožňuje. Systémom nielen že ovládame a riadime park, ale aj šetríme energie.

Matúš Štrba, ELIS plus, s.r.o.

Celú referenciu a článok nájdete na webe nášho partnera https://www.loxone.com/sksk/blog/malkia-park/ .